Gebruik van wasbare zwemluiers: alles wat je er over moet weten

Zwemmen met je kleintje is natuurlijk altijd leuk en bijzonder, zeker de eerste keer. Voor het zwemmen is het gebruik van een wasbare zwemluier aan te raden. Een normale luier is namelijk bedoelt om plas te absorberen en zal zich daarom helemaal vol zuigen met het water. Een wasbare zwemluier zorgt ervoor dat de luier van je kleintje niet een dik nat pak wordt. Want wist jij dat een (wasbare) zwemluier plas doorlaat? Ik dus niet, en zo was het dat bij onze eerste keer zwemmen ons hotelbed plotseling was onder geplast. Lesje geleerd!

Dus voor als je lekker gaat zwemmen in het zwembad, in zee of gewoon op een zomerse dag het kinderbadje in de tuin zet, in deze blog lees je alles over het nut van wasbare zwemluiers voor je baby!

Wat zijn wasbare zwemluiers?

Wasbare zwemluier

Een wasbare zwemluier is een luier dat lijkt op een zwembroekje, en is gemaakt van niet-absorberende stof. De zwemluier neemt namelijk geen vocht op waardoor de zwemluier lekker licht is en je kindje heerlijk vrij kan bewegen. Dankzij de elastische sluiting rondom de benen vangt het eventuele ontlasting goed op. Een wasbare zwemluier doet dus precies hetzelfde als een wegwerp zwemluier, alleen hoef je deze niet weg te gooien maar kun je hem na gebruik  gewoon wassen. Omdat de zwemluiers plas doorlaten zou je het echter alleen moeten gebruiken voor in het water, want voordat je het weet zit je kleintje, net als die van mij, onder de urine 😉.

Hoe vaak moet je een zwemluier vervangen?

Ga je lekker een dagje zwemmen? Dan zou je de gehele dag aan één zwemluier genoeg moeten hebben. Doordat de plas door de luier heen gaat in het water blijft de luier vrij schoon, zeker in chloorwater. Alleen wanneer je kleintje heeft gepoept is er reden om een schone zwemluier aan te trekken. Daarom raden wij aan om minimaal twee zwemluiers aan te schaffen. Zo heb altijd een extra schone zwemluier bij de hand!

Tip! Met een inlegvel vang je de ontlasting van je kleintje nog beter op en spoel je het gemakkelijk weg in het toilet.

Hoe werkt een wasbare zwemluier?

Zwemluier Botanical HappyBear

Een zwemluier trek je net als een luier aan en maak je gemakkelijk dicht d.m.v. drukknoopjes. Zorg dat de zwemluier goed aansluit om de beentjes en de romp van je baby zodat eventuele ontlasting er niet uit kan lopen. De meeste wasbare zwemluiers zijn verstelbaar waardoor deze nog langer mee gaan, en dankzij de leuke printjes die de wasbare zwemluiers hebben is het niet per se nodig om nog een zwembroekje of badpakje erover heen aan te trekken. De zwemluier kan gewoon zo aangetrokken worden en jouw kleintje is klaar voor waterpret!

Spoel de zwemluiers na gebruik even goed af onder water, ze kunnen vervolgens met andere wasgoed mee gewassen worden tot 40 graden maar zijn niet geschikt voor de droger.

Ben je op vakantie en ben je niet in de gelegenheid om de luiers te wassen in een wasmachine? Was ze dan even met een sopje in de wasbak en leg de luiers in de zon om te drogen. De zon is de meeste natuurlijke bleekmiddel!

Wat zijn de voordelen van een wasbare zwemluier?

Het grootste voordeel van een wasbare zwemluier is natuurlijk dat je ze vaker kunt gebruiken. Doordat de meeste luiers ook nog verstelbaar zijn gaan ze meestal 2 tot 3 jaar lang mee. Wegwerpluiers, zijn naast dat ze slecht zijn voor het milieu, ook best prijzig aangezien je ze altijd per pak moet kopen en je waarschijnlijk elk jaar een nieuw maatje moet kopen. Persoonlijk vind ik ook dat ze niet altijd goed aansluiten waardoor de kans op een ongelukje nog steeds aanwezig is. Een wasbare zwemluier is dus voordeliger, gebruiksvriendelijker én duurzamer!  

Wasbare zwemluiers van HappyBear

Wij verkopen de vrolijke wasbare zwemluiers van het merk HappyBear, de ideale en duurzame vervangers voor wegwerpluiers. Ze zijn compact, licht van gewicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen.

De zwemluiers zijn in 3 maten verstelbaar dankzij de handige drukknopen aan de voorzijde. Je kunt dezelfde zwemluier hierdoor gebruiken vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer 3 jaar oud is. Bekijk onze gehele collectie zwemluiers hier!
Zwemluier Twiggy HappyBearZwemluier Botanical HappyBearZwemluier Blue Giraffe HappyBear